זיהום בדרכי הנשימה העליונות (URTI)

זיהום בדרכי הנשימה העליונות (URTI), הידוע גם בשם הצטננות או התקררות, היא מחלה נפוצה הנגרמת בעיקר על ידי וירוסים. התחלואה מערבת את מערכת הנשימה העליונה, כולל האף, הגרון, הסינוסים והסמפונות.

וירוסים נפוצים הגורמים לזיהום בדרכי הנשימה העליונות (URTI) כוללים נגיפי רינו, וירוסי קורונה, אדנוווירוסים ו-RSV (Respiratory Syncytial Virus). וירוסים אלו מדבקים מאוד, ומתפשטים דרך טיפות נשימה כאשר אדם נגוע משתעל, מתעטש או מדבר. הם יכולים להתפשט גם על ידי נגיעה במשטחים מזוהמים ולאחר מכן נגיעה בפה, באף או בעיניים.

תסמינים של זיהום בדרכי הנשימה העליונות כוללים בדרך כלל: נזלת או אף סתום, התעטשות, כאב גרון, שיעול, חום קל, עייפות, כאב ראש וכאבי גוף. למעשה ברוב המקרים של דלקת בדרכי הנשימה העליונות, תהיה מעורבות של האף והסינוסים, ובעצם התחלואה כוללת סינוסיטיס ודלקת באף עם התסמינים האופייניים.

רוב המקרים של URTIs הם קלים ומוגבלים מעצמם, וחולפים תוך שבוע או שבועיים ללא טיפול ספציפי. עם זאת, הסימפטומים יכולים להיות מטרידים ועשויים להשפיע על הפעילויות היומיומיות.

הטיפול בדלקת בדרכי הנשימה העליונות הוא בעיקר תומך ומתמקד בהקלה על התסמינים. זה עשוי לכלול:

  1. מנוחה
  2. שתייה מרובה של נוזלים כמו מים, תה צמחים מסייעת במניעת התייבשות, ועוזרת בניקוז ההפרשות מדרכי הנשימה.
  3. שטיפות אף עם מי מלח: לסיוע בהקלה על גודש באף וניקוז ההפרשות מהאף.
  4. תרופות ללא מרשם: משככי כאבים כמו פרצטמול או איבופרופן יכולים לעזור בהקלה על חום, כאבי ראש וכאבי גוף. נוגדי גודש ואנטי-היסטמינים עשויים גם לספק הקלה בגודש באף והתעטשות, אך יש להשתמש בהם בזהירות, מאחר והם עלולים לגרום לעליה בלחץ הדם, אצירת שתן ועייפות.

אנטיביוטיקה אינה יעילה לרוב בדרכי הנשימה העליונות, מאחר והגורם הינו זיהום ויראלי, ולכן אינן נרשמות באופן שגרתי, אלא אם יש סיבוך חיידקי או שהזיהום נמשך או מחמיר.

אמצעי מניעה כגון שמירה על היגיינת ידיים, הימנעות ממגע קרוב עם אנשים חולים, וקבלת חיסון נגד שפעת, יכולים לסייע בהפחתת הסיכון להידבקות בדלקת בדרכי הנשימה העליונות.

גלילה לראש העמוד