מלנומה באף ובסינוסים היא צורה נדירה ואגרסיבית של סרטן, שמקורו ברירית המצפה את חלל האף והסינוסים. מקור סרטן המלנומה במלנוציטים, תאים המייצרים פיגמנטים הנמצאים בעור אולם באופן נדיר גם בריריות.

התסמינים עשויים לכלול גודש באף, אפיסטקסיס (דימום מהאף), כאבי פנים או חוסר תחושה ושינויים בראייה. בשל הקרבה למוח ולמבנים שמסביב, מלנומה רירית של הסינוס עלולה להוביל לתסמינים חמורים יותר ככל שהיא מתקדמת, כגון כאבי ראש ופגיעות נוירולוגיות.

ביופסיה מהתהליך חיונית לאבחון מלנומה ולקביעת המאפיינים הספציפיים שלה. להשלמת הערכה מבצעים בדיקות הדמיה, הכוללות סריקות CT ו-MRI, כדי להעריך את גודל הגידול והתפשטותו המקומית. כאשר יש סיכון לגרורות מבוצע גם PET-CT

עם המידע ההיסטולוגי וההדמיות נקבעת דרגת ההתפשטות (stage) המשמעותית לתכנון הטיפול והפרוגנוזה.

הטיפול המיטבי כולל בדרך כלל ניתוח להסרת הגידול, אך הסרה מלאה עלולה להיות מאתגרת בשל מיקומו של הגידול והסכנה לאיברים סמוכים (העין, המוח). לכן לאחר  הניתוח ברוב המקרים יהיה צורך בטיפול בקרינה כדי להמית את התאים הסרטניים שנותרו. במקרים בהם לא ניתן להגיע לכריתה טובה נשקלת כימותרפיה או אימונותרפיה. תוכנית הטיפול הספציפית תלויה בשלב ההתפשטות ובמאפייני המלנומה. מלנומה של האף והסינוסים בעלת פרוגנוזה (החלמה) הרבה פחות טובה בהשוואה למלנומה עורית. הפרוגנוזה מושפעת מגורמים כמו שלב הגידול, היקף הכריתה הניתוחית ונוכחות גרורות. גילוי מוקדם וטיפול מקיף, יכולים לשפר את התוצאות. אולם בשל אופייה האגרסיבי הגילוי הוא בד"כ בשלב מתקדם .

גלילה לראש העמוד