סינוסיטיס חוזרת בסינוסים המצחים הוא מצב המתאפיין באירועים חוזרים של דלקת או זיהום בסינוסים המצחיים. דלקות בסינוס המצחי מתאפיינות בכאבים משמעותיים, מאחר והסינוס גדול יחסית עם תעלת ניקוז צרה. לעיתים דלקת קלה יחסית עם חסימה של תעלת הניקוז של הסינוס, יכולה לגרום לכאבים משמעותיים, גם ששאר הסינוס אינו מעורב. סינוסיטיס מצחית יכולה לגרום לאי נוחות משמעותית בגלל הכאבים, ובמקרים נדירים עלולה לגרום לסיבוכים אם לא מטופלת כראוי.
התסמינים הקלאסיים המאפיינים דלקת בסינוס הפרונטלי הם כאב באזור המצח, לחץ על ארובות העיניים לעיתים מלווים בגודש אפי, נזלת, חולשה ועייפות.
גורמים:
- חסימה אנטומית כתוצאה מהפרעה מבנית מולדת, חבלה או ניתוח. תעלת הניקוז של הסינוס הפרונטלי ארוכה וצרה, התעלה מוקפת בתאים של הסינוסים האתמואידלים. לעיתים נוצר מצב בהם התאים שמקיפים את התעלה הפרונטלית מסיתים אותה, מצרים אותה או לוחצים עליה, וגורמים לפגיעה בניקוז של הסינוס הפרונטלי. גורמים נוספים כגון מחיצת אף עקומה, או בעיות אנטומיות אחרות יכולים לחסום גם הם את ניקוז הסינוסים.
- זיהומים: זיהומים בסינוס הפרונטלי או בסינוסים השכנים (סינוס מקסילרי והסינוס האתמואידלי הקדמי), יכולים לגרום לחסימה וסינוסיטיס פרונטלית.
- אלרגיות: תגובה אלרגית מאופיינת בבצקת ונפיחות ברירית, עלולה לחסום ולפגוע בניקוז הסינוסים.
- ברו-סינוסיטיס (סינוסיטיס כתוצאה משינוי בלחץ האוויר): אחת הבעיות הייחודיות לסינוס הפרונטלי, הם כאבים המופיעים בגלל חוסר יכולת של הסינוס להסתגל לשינויי לחץ. הרבה אנשים חווים כאבים מצחים בטיסות (בעיקר בנחיתות), בצלילה, בירידה לים המלח ובירידה מירושלים. מערכת ניקוז צרה של הסינוס עלולה להיחסם בשינוי לחץ אוויר, מה שגורם לכאבים העזים והתפתחות דלקת. הטיפול כולל תרסיסי אף סטרואידים ותרופות מפיגות גודש. במצבים בהם התרופות לא יעילות, או כאשר הכאבים קשים ובתדירות גבוהה, הטיפול יהיה ניתוח להרחבת תעלת הניקוז של הסינוס הפרונטלי.
האבחון כולל סקירת סיפור המחלה, הערכת התסמינים ובדיקה. לרוב תידרש בדיקה אנדוסקופית (סקירה במצלמה) של חלל האף. בדיקות הדמיה בעיקר סריקתCT של הסינוסים, בעלת חשיבות להבנה של הגורמים האנטומים הפוגעים בניקוז הסינוס, ולהערכה טרום ניתוחית במידת הצורך.
הטיפול יכלול שילוב של אסטרטגיות שמטרתן הפחתת דלקת, שיפור ניקוז הסינוסים ומניעת זיהומים עתידיים:
- טיפול תרופתי – אנטיביוטיקה עבור זיהומים חיידקיים, תרסיס אף סטרואידלי להפחתת דלקת, מפיגי גודש להקלה בימים הראשונים, אנטי היסטמינים לסובלים מאלרגיות.
- שטיפות אף – שטיפות עם תמיסת מי מלח (חמימים) לפינוי הפרשות.
- ניתוח – הניתוח הוא אפשרות טיפול מצוינת, מאחר והוא הפתרון היעיל ביותר למניעת הישנות התחלואה והכאב. הניתוח יוצע במצבים בהם התחלואה קשה, לא משתפרת בטיפול שמרני, מתרחשת בתדירות גבוהה ובמצבים של סיבוכים. בניתוח מבוצעת הרחבה של תעלת הניקוז המצחי, ע"י הסרה של תאים המקיפים את התעלה. בצורה כזאת נוצר פתח ניקוז רחב לסינוס, והוא לא נחסם גם במצבים בהם הסינוס מאותגר, כגון; טיסות, התקררויות, מצבים אלרגיים ודלקות ברירית.
מניעה – זיהוי והימנעות מאלרגנים או גורמים מגרים, הקפדה על שטיפת ידיים קבועה למניעת זיהומים, מנוחה מספקת, שתייה מספקת ותזונה מאוזנת לתמיכה במערכת החיסון, תסייע במניעת זיהומים חוזרים.
הסיבוכים של סינוסיטיס פרונטלי נדירים ועלולים לכלול – התפשטות הזיהום לארובת העין, זיהום המתפשט לקרומי המוח והמוח, מעורבות של עצמות הגולגולת בזיהום והתפתחות סינוסיטיס כרונית. הסימנים המחשידים לסיבוך יכולים להיות עליית חום, נפיחות בעיניים ובמצח והחמרה משמעותית בעצימות הכאב. מקרים אלו מחייבים הערכה רפואית מוקדם ככל האפשר.